"A Települési Értéktárak létrehozását és működtetését a 114/2013 (IV.16) Korm rendelet a "Magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról" szóló jogszabály szabályozza. A különböző értéktárakban azokat az elemeket gyűjtik, melyek a magyarságra jellemző szellemi, anyagi, természeti vagy közösségi értékkel rendelkeznek. Innen lépcsőzetesen kerülhetnek egyre feljebb a kiválasztott elemek. Települési értéktárból a megyei értéktárba, onnan a nemzeti értéktárba. Az értéktárak csúcsán a Hungarikumok listája szerepel, amelybe olyan elemek kerülhetnek be, ami ránk, magyarokra jellemzőek, külföldieknek a magyarokat juttatják eszébe.
Annak eldöntése, hogy mi kerülhet bele egyes értéktárakba, az adott értéktár bizottságának feladata."

Beadványunk alapján Zag Gábor alpolgármester 2024 február 12-én este már a várható felvételünkről nyilatkozott a Pécs TV-ben. 2024. február 13.-án ült össze a Pécsi Önkormányzat Kulturális Bizottsága, mely alkalomra klubunk elnöke, Déri Judit is meghívót kapott. Ezen az ülésen örömmel és egyhangúlag megszavazták a Mecseki Fotóklub Pécsi Értéktárba való felvételét.

Alpolgármesteri nyilatkozat a Pécs TV-ben.

A mai nappal meg is jelent a Mecseki Fotóklub neve (és egy rövidebb értékelés) a Pécsi Értéktár honlapján.

A beadvány, a felvétel részletesebb indoklása itt olvasható.

Nagy örömmel fogadtuk a siker hírét! Olyan pécsi nevezetességek közé kerültünk, mint a Klimó Könyvtár, a Pécsi kerékpársport, a PVSK sportklub, a Capella Quinqeecclesiensis, a Pécsi Székesegyház, a Mecsek Táncegyüttes, a Havihegyi mandulafa, a Bauhaus világhírű építőművészeinek pécsi alkotásai, Pécsi Ferences Betlehem, a Pécsi Cirfandli, a Magyarok Kenyere, a Pécsi Kesztyű, a Pécsi Balett, a Pécsi Szalon Sör, a Mecseki Itóka, stb.

Pécs városa ezzel az elismeréssel a klub 67 éves sikeres működését, több generáció sikeres fotóművészeti teljesítményét jutalmazta. Köszönet a múlt nagy öregjeinek is!