A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) évente meghirdeti az "Év Fotóklubja", az "Év Fotóművésze" pályázatot, amelyen a megelőző év (2018. július 1. - 2019. Június 30.) sikeres fotóival lehet pályázni. Az értékelés teljesítmény alapú: csak akkreditált hazai és külföldi pályázatokon dokumentált elfogadott és díjazott képeket lehet beküldeni.

Az idei értékelés a Mecseki Fotóklub számára kiemelkedő sikereket hozott. A klubok értékelésében az I. helyen végeztünk. Az egyéni értékelésben Kiss Imre szerezte meg a III. helyet (az 5-7. helyen Jerszi Gabriella, Déri Judit és Barakonyi Károly végzett).

Kiss Imre klubunk kiemelkedő képességű és sikeres fotográfusa, a klub "húzóembere". Remek témafelismerés, imponáló technikai tudás, kitűnő kompozíciós érzék, igényes képkidolgozás: ezek azok a biztos alapok, amelyek értő használata olyan képeket eredményeztek, amelyek hazai és nemzetközi sikereihez vezették.

Kiss Imre 1954-ben született, egy kiskunhalasi tanyán nőtt fel. Innen eredhet a természet szeretete, a vidéki emberek ismerete és tisztelete, ami későbbi képein is megjelenik. Gépész üzemmérnöki diplomát és több kiegészítő szakmai oklevelet szerezett. Néhány évig műszaki pályán dolgozott, majd az államigazgatásban tevékenykedett, onnan vonult nyugdíjba.

13 éves kora óta fotózik, egyre erősebb motivációval és növekvő intenzitással. Az első komolyabb sikerét a Búvár folyóirat pályázatán ért el, ahol 1983-ban II. helyre értékelték képét. A fotográfia szinte minden területe izgalmas számára. Kezdetben a természet különleges, ritkán látott pillanatainak megörökítése jelentett számára örömöt, majd a későbbiekben az emberek fényképezése, az arcok, érzések, a sorsok megjelenítése, azok kimeríthetetlen tárháza ragadta magával.

Képeivel több száz hazai és nemzetközi szalonon, pályázaton szerepelt sikerrel. Díjak, elismerések, folyóiratokban közölt képek jelentik pályafutása mérföldköveit. A hazai és külföldi sikerek segítették abban, hogy a fotózás iránti lelkesedése töretlen maradjon. A kiállításokon, szalonokon, képbírálatokon kapott szóbeli dicséret vagy kritika ugyanolyan fontos számára, mint az elnyert aranyérem. Sok más érem mellett különösen értékesnek tartja a FIAP (Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség) dominikai vagy a New York-i nemzetközi fotószalonján legutóbb elnyert aranyérmét.

Eddigi pályafutása során képeivel 54 országban 259 akkreditált hazai és nemzetközi szalonon szerepelt. A zsűrik 790 képét fogadták el és állították ki, közülük 55-öt díjjal jutalmaztak. Ezeken a szalonokon minden képet 3 bíráló pontoz (akik a pályázó nevét nem ismerik, csak a képet látják), csak a legtöbb pontszámot elért képek kerülnek falra. A díjazottakat is ezen elfogadott képek közül választják ki.

A pályázati szalonokon elért eredmények alapján a MAFOSZ és a FIAP fotóművészeti diplomákat ítél oda. Kiss Imre gazdag "terméssel" dicsekedhet. Ezek az alábbiak:

- 2002 MAFOSZ bronzdiplomás fotóművész
- 2007 EMAFOSZ/g aranydiplomás fotóművész
- 2012 AFIAP fotóművész
- 2013 EFIAP kiváló fotóművész
- 2017 EFIAP/b bronz fokozatú kiváló fotóművész
- 2018 EFIAP/s ezüst fokozatú kiváló fotóművész
- 2019 EFIAP/g arany fokozatú kiváló fotóművész